مشرب‌ها و مدیریت مالی (بخش اول)

بررسی مدل ذهنی مشرب‌های چهارگانه (تجربه‌گرایان، سنتی‌ها، آرمان‌گرایان و بینشی‌ها) در مورد ثروت

دوست داشتید ثروت بیشتری داشته باشید؟ بر اساس پژوهش اخیر محققین موسسه دیوید کرسی ۹۸ درصد شرکت کنندگان به این سوال پاسخ مثبت داده اند (که البته جای شگفتی نیست). اما نکته مهم در این جاست که دلایل این‌که هر شخص به دنبال ثروت بیشتر است و نیز میزان اهمیت پول برای هر شخص نسبت به سایرین متفاوت است. اما تقریبا همه می‌خواهند ثروت بیشتری داشته باشند. اغلب مشاورین مالی معتقدند که «مهم نیست چقدر درآمد دارید، مهم این است که چقدر پس‌انداز می‌کنید.» اما مسئله این‌جاست که پس‌انداز کردن اغلب سخت‌تر از آن‌چیزی است که به نظر می‌آید. علت این موضوع را می‌توان در رویکرد خاص هر فرد نسبت به پول جستجو نمود، آن‌جا که هر فرد براساس مشرب خود رویکردها و راهبردهای متفاوتی را نسبت به مقوله پول و ثروت در پیش می‌گیرد. مدل ذهنی شما نسبت به ثروت، بخشی از رویکرد شما را نسبت به پول شکل می‌دهد، و این مدل ذهنی بسته به مزایا و معایبی که دارد می‌تواند شما را به سمت ثروت و دارایی بیشتر و یا اوضاع مالی نه چندان مناسب سوق دهد. در این مقاله قصد داریم در مورد نحوه نگرش هر فرد (براساس مشرب (Temperament)) نسبت به پول بحث کنیم.

۱) تجربه‌گرایان (SP): نگذارید شرایط بیش از اندازه از تسلط شما خارج شود

شامل تیپ‌های ESTP-ISTP-ESFP-ISFP

افراد با مشرب تجربه‌گرا (SP) در لحظه حال زندگی می‌کنند و با هر رویداد و مسئله ای- بدون آن‌که از قبل به آن اندیشیده باشند- تنها در لحظه وقوع آن برخورد می‌کنند. آن‌ها به دنبال کشف هیجان و لذت زندگی هستند و گاه ممکن است در این راه افراط نمایند. نکته جالب در مورد تجربه‌گرایان این است که آن‌ها بعضا از اَشکال مختلف و عجیب و غریب لذت‌ها و هیجانات زندگی بسیار استقبال می‌کنند و اغلب تعداد کمی از آن‌ها را می‌توان یافت که اندوخته‌ی مالی مناسبی برای خود پس‌انداز کرده باشند. تجربه‌گرایان بهترین مشرب در کسب ثروت و خرج کردن آن در کوتاه‌ترین زمان ممکن هستند. در مقایسه با سایر مشرب‌ها، تجربه‌گرایان نسبت به دارایی و سرمایه خود با گشاده‌دستی فراوان برخورد می‌کنند و اغلب تمایل چندانی برای پس‌انداز نمودن سرمایه خود ندارند. دلیل این رفتار در تجربه‌گرایان این است که افراد با این مشرب اغلب به خوبی قادرند با محیط اطراف و شرایط موجود سازگار شوند، به سرعت سازوکار محیط را در می‌یابند و گره کار را شناسائی کرده و امور را به جریان می‌اندازند، به عبارت دیگر، آن‌ها به سرعت دست به اقدام می‌زنند. اگر اندوخته‌‌شان زیاد باشد، معمولا بی‌محابا خرج می‌کنند و اگر آهی در بساط‌شان نباشد در تکاپوی یافتن راهی برای کسب ثروت بیشتر قرار می‌گیرند. تجربه‌گرایان معمولا به‌خوبی می‌توانند با شرایط هرج‌و‌مرج و در هم ریختگی کنار بیایند و در این شرایط کنترل اوضاع را به دست بگیرند. آن‌ها معمولا نسبت به آینده دید مثبت و سرخوشانه‌ای دارند و با خوشبینی به وقایع پیشِ رو نظر دارند. آینده‌‌ای نامعلوم و مبهم که نتوان رویدادهای آن را بطور دقیق پیش‌بینی نمود آن‌ها را به هیجان می‌آورد. از نظر آنان، این موقعیت به آن‌ها اجازه می‌دهد تا با فراغ بال و بدون نگرانی، در لحظه حال زندگی کنند. تجربه‌گرایان ممکن است گاهی نیاز به پس‌انداز کردن را در خود احساس کنند اما معمولا آن را عملی نمی‌کنند زیرا نتیجه ملموس و فوری برای این کار نمی‌بینند. ترس اصلی آنان، زندگی یکنواخت و تکراری است که هیجانی در آن وجود ندارد، آن‌ها از دلزدگی ناشی از انجام کارهای یکنواخت هراس دارند. ذهنیت تجربه‌گرایان در مورد پول این است که ترجیح می‌دهند درآمد داشته باشند و بجای شمردن اندوخته‌ی حساب بانکی‌شان، آن را خرج کنند. آن‌ها معمولا در هر شرایطی می‌توانند با اوضاع کنار بیایند، چه در رفاه کامل باشند و چه ثروتشان ته کشیده باشد. بنابراین تجربه‌گرایان افرادی هستند که داشتن یا نداشتن ثروت برای آن‌ها مسئله اصلی نیست و نیز برای آنان چندان مهم نیست که چه دارند و چه ندارند. آن‌ها افرادی بی‌محابا و بی‌پروا در زندگی‌شان هستند. تا زمانی که کنترل اوضاع و شرایط تماما از دست آن‌ها خارج نشده باشد و پیش‌بینی ناپذیریِ مورد علاقه‌شان تبدیل به هرج‌ومرج نشده باشد، تجربه‌گرایان از عهده مواجهه با شرایط بر خواهند آمد.

۲) سنتی‌ها (SJ): قطره قطره جمع گردد وانگهی دریا شود

شامل تیپ‌های: ESTJ-ISTJ-ESFJ-ISFJ

سنتی‌ها (SJ) حساب دارایی‌شان را تا آخرین رقم اعشار می‌دانند. آن‌ها هزینه‌های اضافی‌شان را به پایین‌ترین حد ممکن می‌رسانند، خرید‌های‌شان معمولا از حراجی‌ها و با پرس‌وجوی فراوان برای خرید با کمترین قیمت ممکن همراه است. در میان سایر مشرب‌ها، سنتی‌ها بالاترین میزان اشراف و کنترل را روی درآمد و بودجه زندگی خود دارند. آن‌ها را ذاتا می‌توان افرادی دانست که هر چه که در می‌آورند را پس‌انداز می‌کنند. سنتی‌ها حسابگرانه‌ترین مدل ذهنی را نسبت به سایر مشرب‌ها در مورد ثروت‌شان دارند و از این رو می‌توان آن‌ها را بهترین پس‌انداز کنندگان نامید. علت این امر را باید در نیاز اساسی سنتی‌ها به امنیت و آرامش جستجو نمود. بر این اساس می‌توان گفت عدم دارایی یا نداشتن پول کافی در سنتی‌ها احساس عدم امنیت و پریشانی ایجاد می‌نماید. ترس اصلی سنتی‌ها از ناشناخته‌ها و رویدادهای احتمالیِ نامعلوم است، همین امر می‌تواند باعث شود تا آن‌ها رویکردی محافظه‌کارانه و نامطمئن نسبت به اوضاع آینده داشته باشند و در نتیجه، این رویکرد آن‌ها را به سمت پس‌انداز بیشتر سوق می‌دهد. آن‌ها هرچه را که بتوانند در هر زمانی که قادر باشند پس‌انداز می‌کنند تا کمی از پیش‌بینی ناپذیری آینده بکاهند و اوضاع را به سمت ثبات، اطمینان و قرار هدایت کنند. پس انداز به سنتی‌ها احساس امنیت می‌بخشد تا حداقل خیال‌شان راحت باشد که در مواجه با آینده‌ی نامعلوم دست‌شان به جایی بند هست و با پس‌انداز کردن دارایی‌شان می‌توانند برای کم‌تر کردن بارِ این ابهام و پیش‌بینی‌ناپذیری به جایی تکیه نمایند. سنتی‌ها در ایجاد لیست هزینه‌ها و کنترل گردش مالی فوق‌العاده عمل می‌کنند. علاوه بر این آن‌ها به خوبی قادرند ارزش واقعی یک محصول را دریابند و در نتیجه کمتر پیش می‌آید که بیش از ارزش واقعی آن، برای خرید محصول مورد نظر پول پرداخت کنند. سنتی‌ها افرادی هستند که به شدت مراقب پول و درآمدشان هستند، و در خرج کردن مقتصد و میانه‌رو هستند. رویکرد سنتی‌ها در مواجهه با ثروت این است که در هر جایی که بتوانند، با هر مبلغی که در دستشان باشد- هرچند کم و ناچیز- اقدام به پس‌انداز می‌کنند و این مقادیر ناچیز رفته رفته تبدیل به کوهی از ثروت و دارایی خواهد شد که در حساب بانکی آن‌ها جا خوش کرده است.

 

مترجم: مهندس آرسام هورداد (عضو دپارتمان MBTI خانه توانگری)

منبع: ماهنامه Keirsey – June 2015

اشتراک گذاری

WhatsApp
Telegram

دیدگاه (4)

  • ساغر وحیدی پاسخ

    مقاله ی مفیدی بود. ممنونم از زحمتی که بابت گردآوری اون کشیده شده. دقیقا همینطور هست. از وقتی با mbti آشنا شدم یه سری رفتارها که قبلا به صورت یک معما بود برام شفاف شده و علت اونها مشخص شدن برام و صد البته وقتی علت یک امر رو بدونی میتونی بهتر از مزایا و معایب اون ویژگیت بهره ببری و یا برطرفشون کنی

    دسامبر 12, 2015 در 3:18 ب.ظ
    • iranmbti پاسخ

      ساغر عزیز
      از علاقه و دقتی که به این بحث داری بسیار خوشحالیم. امیدواریم بتونی بیشتر از این از MBTI در وجوه دیگه زندگیت استفاده کنی

      دسامبر 13, 2015 در 2:30 ب.ظ
  • داوری پاسخ

    سپاسگزارم از مطلب مفید و کاربردی شما

    ولی مدل ذهنی مشرب‌های آرمان‌گرایان و بینشی‌ها در مورد ثروت در این مقاله مطرح نشده است در صورتی که چهار مدل ذهنی می بایست مورد بررسی قرار می گرفت.
    ممنون می شوم اگر مطلب کامل شد، اطلاع دهید.
    اکبر داوری

    مارس 16, 2016 در 12:56 ب.ظ
    • مجتبی کریمی پاسخ

      سلام دوست عزیز
      خوشحال می شویم بخش دوم این مقاله رو هم مطالعه بفرمایید. ;)
      موفق باشید

      مارس 16, 2016 در 4:09 ب.ظ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

مطالب مرتبط